راهنمای جامع ارز دانشجویی (هر آنچه که باید بدانید)

ارز دانشجویی ۹۷

در طی ماه های اخیر و به دلیل نوسانات ارزی و قیمت دلار در کشور ما، ارز دانشجویی به یکی از نگرانی های دانشجویانی که قصد تحصیل در خارج از کشور را دارند و یا مشغول به تحصیل در خارج (تحصیل در انگلستان، تحصیل در کانادا، تحصیل در چین ، تحصیل در روسیه ، تحصیل در ترکیه ،تحصیل در استرالیا و …) هستند تبدیل شده است. در این مقاله سعی شده است تا شما را با جزئیات ارز دانشجویی (انواع ارز دانشجویی، قیمت ارز دانشجویی، میزان ارز دانشجویی،شرایط دریافت ارز دانشجویی و….) و همچنین وضعیت ارز دانشجویی در سال 98 آشنا کنیم.

ارز دانشجویی چیست؟

منظور از ارز دانشجویی همان ارزی است که با نرخ دولتی به دانشجویانی که قصد تحصیل در مقاطع فوق لیسانس و دکتری در دانشگاه های خارج از کشور را دارند ( دانشگاه ها می بایست مورد تایید وزارت علوم باشند) تعلق می گیرد.

میزان ارز دانشجویی 

حداکثر مبلغ ارز که برای تامین ارز قابل پرداخت یا حواله به هر دانشجو پرداخت می شود حداکثر 15000 دلار یا معادل آن به سایر ارزها بابت پرداخت شهریه دانشگاه می باشد. حداکثر میزان ارز که به دانشجو برای تامین نیازهای زندگی حداکثر ماهیانه 1000 دلار و یا معادل آن به سایر ارزها می باشد. در صورتی که دانشجو به همراه خانواده خود مشغول به تحصیل در حارج از کشور باشد برای هر عضو خانواده وی حداکثر ماهیانه 500 دلار یا معادل آن به سایر ارزها تعلق خواهد گرفت.

قیمت ارز دانشجویی 97

قیمت ارز دانشجویی  97  ابتدا توسط بانک مرکزی ۴۲۰۰ تومان اعلام شد که به متقاضیان تحصیل در دانشگاه های خارج از کشور تعلق می گیرد. اما از آبان 97 مبلغ دقیقی اعلام نشده است.

لیست دانشگاه های مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری 2022- 2021

آخرین تغییرات ارز دانشجویی

سامانه سجاد ارز دانشجویی

طبق آخرین بخش‌نامه اداره سیاست‌ها و مقرارت بانک مرکزی (بخش‌نامه شماره ۲۳۳۴۵۲/ ۹۷ مورخه ۱۳۹۷/۰۸/۰۷)، کلیه دانشجویان شاغل به تحصیل واجد شرایط ارز دانشجویی می‌توانند از تاریخ ۱۳۹۷/۰۸/۱۹ مدارک خود را در سامانه سجاد به نشانی portal.saorg.ir بارگذاری کنند. بر اساس مفاد این بخش‌نامه، ارز دانشجویی فقط در بازه زمانی ۹۷/۰۷/۰۱ تا ۹۷/۱۲/۲۹ (از مهر تا اسفند سال ۱۳۹۷) تعلق می‌گیرد. همچنین، مبنای نرخ ارز در خصوص حواله‌های ارزی، نرخ ارز حواله مندرج در سامانه معاملات الکترونیکی ارز (ETS) و در مورد اسکناس، نرخ ارز اسکناس مندرج در سامانه مذکور خواهد بود.

نکته قابل توجه اینکه با توجه به تغییر سامانه ارزی از سامانه مشارکت دانشجویی نشا به سامانه جامع دانشجویی سجاد، کلیه دانشجویان متقاضی باید در مرحله اول در سامانه جدید (سامانه سجاد) ثبت‌نام کرده و در مرحله بعد، ارز دانشجویی درخواست کنند. طبق بخش‌نامه بانک مرکزی، ارز دانشجویی به مقاطه دکتری و کارشناسی ارشد تعلق می‌گیرد و برای مقطع کارشناسی فقط دانشجویانی که شروع به تحصیل آن‌‌ها قبل از تاریخ ۹۷/۰۲/۳۱ است، مجاز به ارائه درخواست هستند.

شرایط دریافت ارز دانشجویی

  1. داشتن مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد از یکی از دانشگاههای مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری. (معافیت تحصیلی برای هر مقطع یکبار صادر میشود لذا متقاضیان میبایستی پذیرش در مقطع بالاتر از آخرین مدرک تحصیلی خود را اخذ نمایند)
  2. کسب حد نصاب یکی از آزمونهای زبان خارجی مورد قبول وزارت علوم، تحقیقات و فناوری.
  • TOLIMO=۴۴۰
  • IELTS=۵
  • TOEFL/IBT=۴۵
  • TOEFL/PBT=۴۴۰
  • MSRT(MCHE)=۴۰

3. دارابودن اصل پذیرش قطعی ( غیر مشروط ) از دانشگاههای خارجی مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری.

4. متقاضیان ادامه تحصیل در کشور‌آمریکا ، ارائه فرم I-۲۰ الزامی است.

راهنمای ثبت نام در سامانه سجاد

تکلیف ارز دانشجویی

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از توافق با بانک مرکزی برای پرداخت ارز نیمایی به دانشجویان بورسیه خبر داد.
منصور غلامی در حاشیه آئین تجلیل از پژوهشگران نمونه کشور در جمع خبرنگاران گفت: درباره ارز دانشجویی با بانک مرکزی برای پرداخت ارز نیمایی به فرصت‌های مطالعاتی و دانشجویان بورسیه به توافق رسیده‌ایم که ارز نیمایی به این افراد پرداخت شود زیرا بخش عمده این بودجه را دولت می‌دهد.

وزیر علوم گفت: البته برای دانشجویانی که با هزینه شخصی تحصیل می‌کنند وزارت علوم صرفا بحث تائید مدارک تحصیلی و محل تحصیل آنها را بر عهده دارد و بانک مرکزی اینها را به بانک‌های عامل برای دریافت ارز با نرخ بعد از نیمایی معرفی می‌کند. بر این اساس و همچنین به گفته رضا ترکاشوند دبیر کل کانون صرافان، در حال حاضر ارز دانشجویی از بازار ارز آزاد تهیه می‌شود و دانشجویانی که بورسیه وزارت علوم هستند می‌توانند سالانه تا سقف ۱۵هزار دلار با تکمیل پرونده ارز آزاد دریافت کنند. به نظر می سد ارز دانشجویی ۹۸ هم با تغییراتی روبرو خواهد شد.

منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در خصوص بورسیه‌های دانشجویی گفت: مسؤولیت تأمین ارز دانشجویانی که بورسیه هستند با وزارت علوم است اما دانشجویان غیر بورسیه، برای استفاده از ارز، خودشان به طور مستقیم با بانک مرکزی ارتباط برقرار می‌کنند. وی درباره ارز نیمایی برای دانشجویان گفت: دانشجویانی که غیر بورسیه هستند می توانند با بانک مرکزی به طور مستقیم ارتباط گرفته و ارز درخواستی‌شان را دریافت کنند.

غلامی تصریح کرد: به طور کلی همه مسائل موبوط به سامانه نیما با بانک مرکزی است و وزارت علوم فقط دانشگاه‌های محل تحصیل دانشجویان را از لحاظ اعتبار تایید می‌کند.

سامانه ارزی نیما

 نیما که همان نظام یکپارچه معاملات ارزی است و برای اینکه خریداران و فروشندگان بتوانند به راحتی ارز را تامین نمایند  توسط بانک مرکزی راه اندازی شده است و فعالیت خود را شروع کرده است.خریداران و فروشندگان به وسیله این سامانه می توانند در محیط الکترونیک ، فرآیندهای ارزی خود را با توجه به نیازهایشان انجام بدهند.در اولین گام همه ی صرافی ها به عنوان فروشنده ارز و وارد کننده برای تامین نمودن ارز کالاهای وارداتی به عنوان متقاضی خرید ارز به شمار می روند.

سوالات متداول پیرامون ارز دانشجویی
سوال: بنده در سامانه نشا ثبت نام داشته ام، آیا برای دریافت ارز، مجدد باید در سامانه جدید سجاد ثبت نام کنم؟

پاسخ: بله، با توجه به تغییر سامانه از نشا به سجاد، ثبت نام در سامانه سجاد جهت ثبت درخواست الزامی است.

قابل توجه اینکه: جهت ثبت نام و درخواست ارز دانشجویی به راهنمای ثبت نام مراجعه نمایید.

**

سوال: ارز اولیه (شروع تحصیل – با پذیرش) را چگونه دریافت کنم؟

پاسخ: طبق بخشنامه بانک مرکزی ارز فقط به دانشجوی شاغل به تحصیل با ارائه گواهی اشتغال به تحصیل و مدارک لازم پرداخت می گردد.

**

سوال: من تازه از دانشگاه پذیرش گرفته ام، چگونه می توانم از ارز دانشجویی استفاده کنم؟

پاسخ: با داشتن پذیرش امکان معرفی به بانک جهت دریافت ارز مقدور نیست، پس از شروع به تحصیل در دانشگاه مورد نظر می توانید با ارائه گواهی اشتغال به تحصیل و موارد مورد نیاز در سامانه (سجاد) درخواست ارز ثبت نمایید.

**

سوال: نحوه پرداخت ارز و میزان آن چگونه است؟

پاسخ: میزان و نرخ ارز به عهده بانک های عامل می باشد. (اطلاعات ریز و کامل را از بانک های عامل پیگیری نمایید.)

**

سوال: نحوه پرداخت ارز به دانشجو و میزان آن (مقرری و شهریه) به چه صورت بوده و چقدر است؟

پاسخ: این سازمان وظیفه تأیید مدارک دانشجو (مورد تأیید بودن دانشگاه، گواهی اشتغال به تحصیل و …) را به عهده دارد و بقیه موارد به عهده بانک عامل می باشد. (اطلاعات ریز و کامل را از بانک های عامل پیگیری نمایید.)

**

سوال: آیا مقرری و شهریه هر دو به دانشجو و خانواده دانشجو پرداخت می شود؟

پاسخ: بانک طبق مقررات اقدام می نماید، لطفا از بانک های عامل پیگیری نمایید.

**

سوال: از کجا بدانم مدارکم مورد تأیید قرار گرفته و باید به بانک مراجعه کنم؟

پاسخ: با مراجعه به سامانه و پروفایل دانشجو می توانید وضعیت درخواست خود را مشاهده نماییدضمناً. وضعیت رد یا قبول درخواست برای دانشجو توسط ایمیل ارسال می گردد.

**

سوال: از کجا بدانم مدارکم ناقص بوده؟

پاسخ: با مراجعه به سامانه و پروفایل دانشجو می توانید وضعیت درخواست خود را مشاهده نمایید. ضمناً وضعیت رد یا قبول درخواست برای دانشجو توسط ایمیل ارسال می گردد.

**

سوال: چه زمانی برای دریافت ارز به بانک مراجعه کنم؟

پاسخ: پس از ثبت درخواست در سامانه سجاد و دریافت نوبت، منتظر نتیجه بررسی کارشناسی بمانید، (مرتب پروفایل خود را چک کنید)،در صورت تأیید مدارک طبق تاریخ مقرر و نوبت اعالم شده در سامانه به بانک مراجعه نمایید

**

سوال: آیا می توانم نوبت دریافتی در سامانه را تغییر دهم؟

پاسخ: خیر، تغییر نوبت به هیچ عنوان وجود ندارد.

**

سوال: سامانه تاک چیست؟ آیا مربوط به سازمان امور دانشجویان است؟

پاسخ: سامانه تاک مربوط به وزارت امورخارجه برای تأیید صحت صدور مدارک است. که برای مراجعه به بانک باید تأیید گواهی تحصیلی توسط کنسولی های ج.ا. ایران (سفارت) در سامانه تاک موجود باشد.

**

سوال: آیا برای ثبت درخواست در سامانه سجاد نیاز به تأیید گواهی اشتغال به تحصیل در سفارت هست؟

پاسخ: گواهی اشتغال به تحصیل باید تأیید سامانه تاک (سامانه مربوط به وزارت امور خارجه) داشته باشد. می توانید بصورت موازی امور ثبت مدارک را انجام دهید.

**

سوال: آیا فقط ثبت نام در سامانه برای دریافت ارز کافی است؟

پاسخ: خیر، پس از ثبت در سامانه باید در قسمت مربوط به ارز مدارک ارائه داده و نوبت دریافت نمایید. (درخواست دهید)

**

سوال: من یک بار در سامانه سجاد ثبت نام کرده ام، آیا باز هم باید در سامانه ثبت نام کنم تا بتوانم درخواست ارز بدهم؟

پاسخ: خیر، یک بار ثبت نام در سامانه سجاد کافی می باشد، برای ثبت درخواست ارز به پروفایل خود در سامانه سجاد مراجعه نمایید و مراحل را طی کرده و درخواست ارز بدهید.

**

سوال: نام کاربری و رمز عبور خود را فراموش کرده ام، چه کنم؟

پاسخ: با ایمیل support@saorg.ir در ارتباط بوده و راهنمایی بگیرید.

**

سوال: در قسمت اعلام تاریخ برای نوبت بانک هیچ تاریخی نیست، چه کنم؟

پاسخ: وقتی ظرفیت سامانه تکمیل می شود تاریخ هم حذف می گردد، برای باز شدن تاریخ ها و دریافت نوبت کمی صبور باشید.

**

سوال: آیا ارز همراه را می توانم دریافت کنم؟

پاسخ: ارز همراه نیازی به مراجعه به این سازمان ندارد، اگر درخواست ارز دانشجویی توسط کارشناس در سامانه تأیید شد، به هنگام مراجعه به بانک می توانید در ارتباط با ارز همراه از بانک کسب تکلیف نمایید.

**

سوال: در زمانی که دانشجو ایران نباشد چه کسی می تواند ارز را پیگیری کند؟

پاسخ: پدر و مادر بدون وکالت، سایر بستگان و دوستان با وکالت محضری

**

سوال: من دانشجوی ارشد هستم، سقف استفاده از ارز چه قدر است؟

پاسخ: جمعاً 36 ماه از زمان شروع به تحصیل

**

سوال: من دانشجوی دکتری هستم، سقف استفاده از ارز چه قدر است؟

پاسخ: جمعاً 60 ماه از زمان شروع به تحصیل

**

سوال: آیا به دوره زبان قبل از شروع دوره تحصیلی ارز تعلق می گیرد؟

پاسخ: خیر

**

سوال: من در ترم حاضر به صورت نیمه وقت تحصیل می کنم، آیا ارز به من تعلق می گیرد؟

پاسخ: خیر

**

سوال: من دانشجوی غیر حضوری هستم چگونه ارز دریافت کنم؟

پاسخ: به دانشجویان غیر حضوری ارز تعلق نمی گیرد، اشتغال به تحصیل تمام وقت و حضور الزامی است.

**

سوال: من3 ماه است که در ایران به سر می برم آیا ارز کامل به من تعلق می گیرد؟

پاسخ: هر ترم 6 ماهه دانشجو 45 روز (1/5ماه) مجاز به اقامت در ایران است. (جمعاً سالانه 3ماه) بدیهی است چنانچه از این مدت اقامت دانشجو بیشتر باشد، ارز کامل تعلق نمی گیرد.

**

سوال: من در حال حاضر ایران هستم و هفته آینده به کشور محل تحصیل مراجعه خواهم کرد، آیا می توانم درخواست ارز بدهم؟

پاسخ: خیر – می بایست به کشور محل تحصیل مراجعه شود سپس درخواست ارز داده شود. زیرا بارگزاری مهر خروج از کشور در سامانه الزامیست، در غیر این صورت مبنا اقامت در ایران خواهد بود و ارز تأیید نخواهدشد.

**

سوال: ارائه کارت دانشجویی بجای ویزای دانشجویی کفایت می کند؟

پاسخ: خیر، ارائه ویزا دانشجویی الزامیست.

**

سوال:آیا برای دریافت ارز دانشجویی حتماً باید ویزای دانشجویی داشته باشیم؟

پاسخ: بله ارائه ویزای دانشجویی الزامیست.

**

سوال: مدارک مورد نیاز برای ثبت درخواست ارز دانشجویی چیست؟

پاسخ: مدارک زیر الزامیست.

  • گواهی اشتغال به تحصیل به تاریخ روز(با سربرگ دانشگاه با قید رشته، مقطع، تاریخ شروع دوره و ذکر عدم دریافت هرگونه کمک هزینه تحصیلی از دانشگاه) که به تأیید سامانه تاک رسیده باشد.
  • ویزای دانشجویی
  • آخرین مهر ورود و خروج از ایران
  • دانشجویان شاغل به تحصیل در کشور امریکا ارائه I20 یا F1
  • برای دانشجوی پسر برگه معافیت تحصیلی یا کارت پایان خدمت
  • تکمیل فرم تعهد در سامانه نشا

**

سوال: به دانشجویان بورس در کشور محل تحصیل ارز تعلق می گیرد؟

پاسخ: خیر، طبق ضوابط و مقررات جاری به دانشجویانی که از دانشگاه محل تحصیل خود بورس دریافت نموده اند ارز دانشجویی تعلق نمی گیرد.

**

سوال: در مدت تحصیل در طول یک سال (دو ترم تحصیلی) چه مدت می توانم به ایران بیایم؟

پاسخ: دانشجو در یک سال شمسی برای دو بازه شش ماهه (بهار و تابستان –پاییز و زمستان) جمعاً حداکثر سه ماه می تواند به ایران بیاید.

**

سوال: من سه سال است که دانشجو هستم، تا کنون ارز دانشجویی دریافت نکرده ام، آیا می توانم ارز ترمهای قبل را درخواست بدهم و دریافت کنم؟

پاسخ: خیر، با توجه به دستوالعمل بانک مرکزی صرفاً برای ترم جاری تحصیلی مدارک قابل بررسی و اقدام است.

**

سوال: درخواست ارز من رد شده، چطور می توانم مبلغ 65 هزار تومان پرداختی را پس بگیریم؟

پاسخ: با توجه به اینکه درخواست شما یکبار بررسی شده، امکان استرداد مبلغ پرداختی وجود ندارد.

ارز دانشجویی ۹۸

ثبت نام ارز دانشجویی 98

رئیس سازمان امور دانشجویان وزارت علوم از تعیین تکلیف نهایی ارز دانشجویی در شش ماهه اول سال ۹۸ و محاسبه نرخ ارز به صورت شناور خبر داد و گفت: متقاضیان ارز دانشجویی از تاریخ 29 اردیبهشت می‌توانند برای ثبت‌نام به منظور دریافت ارز مورد نیاز از طریق سایت سازمان امور دانشجویان اقدام کنند. نرخ ارز برای دانشجویان ایرانی متقاضی تحصیل در دانشگاه‌های خارج از کشور در شش ماهه اول ۹۸ دقیقاً مشابه نرخ ارز در شش ماهه دوم سال ۹۷ است. در واقع ارز دانشجویی در سال ۹۸ همانند شش ماهه دوم سال گذشته به صورت آزاد محاسبه می‌شود. براساس اعلام بانک مرکزی نرخ ارز دانشجویان در شش ماهه اول سال ۹۸ به صورت ارز شناور که هر روز بانک اعلام می‌کند (ETS) محاسبه می‌شود.

شرایط ثبت‌نام دریافت ارز دانشجویی 98

رئیس سازمان امور دانشجویان وزارت علوم درخصوص شرایط ثبت‌نام برای دریافت ارز دانشجویی نیز گفت: این شرایط نیز همانند شرایطی که در شش ماهه دوم سال ۹۷ اعلام شد، می‌باشد به‌گونه‌ای که متقاضیان ارز دانشجویی باید ویزای دانشجویی داشته و در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تحصیل کنند و همچنین ارز دانشجویی در دوره کارشناسی نیز به کسانی تعلق می‌گیرد که تحصیل خود را قبل از اردیبهشت سال ۹۷ شروع کرده‌اند.  همچنین خاطرنشان کرد: توصیه ما این است که فقط متقاضیان واقعی برای دریافت ارز ثبت‌نام کنند. زیرا سازمان امور دانشجویان، دانشجو بودن متقاضیان را تأیید و برای دریافت ارز به بانک تجارت و سامان معرفی می‌کند.

دیدگاه ها

  • مهدی
    30 خرداد 1398 ساعت 11:10

    با سلام و خسته نباشید،
    یه سوالی برایم ایجاد شده بسیار ممنون میشوم اگر جواب بدهید، با تمام شرایطی که گفته شد نرخ ارز برای دانشجویانی که بدون بورسیه در حال تحصیل و یا در حال اقدام به تحصیل در خارج از کشور هستند در نهایت برای سال 98 به چه صورت است. نرخ ارز

نظر خود را بنویسید

موسسه فرهنگی دیموند با هدف ایجاد فضایی امن و مطمئن جهت تصمیم‌گیری متقاضیان ، تسهیل كسب اطلاعات مؤثر و ارائه مشاوره با توجه به بازار كار آینده كشور در سال ۱۳۸۴ با کسب مجوز اعزام دانشجو به انگلستان اقدام نمود.

خبرنامه
برای اطلاع از جدیدترین اخبار عضو شوید!
© حقوق این سایت به موسسه دیموند تعلق دارد
باز کردن چت
مشاوره رایگان بگیرید 🎧
ما اینجا هستیم 🎧
سلام👋
هر سوالی دارید از ما بپرسید