یکی از اصطلاحات مهمی که دانشجویان باید قبل از تحقیقاتشان دربارۀ دانشگاه های انگلستان تحصیل در انگلستان با آن آشنا باشند ” کیفیت اثار پژوهشی ” است که در این مقاله با آن آشنا خواهید شد.
این شاخص برای سنجش کیفیت پژوهشهای انجامشده در هر رشتۀ تحصیلی استفاده میشود. منبع اطلاعات لازم برای سنجش این شاخص سازوکار بهبود کیفیت آثار پژوهشی بریتانیا (REF) است و در اصل پژوهش مشابهی بوده که برای بررسی کیفیت آثار پژوهشی مؤسسههای آموزش عالی بریتانیا به دستِ هیئتهای سرمایهگذاری آموزش عالی این کشور انجام شده است. در این رویکرد که نتایجش در جدولهایی نمود پیدا کردهاست، یافتههای سازوکار بهبود کیفیت آثار پژوهشی محاسبه شده و ضریب آن در میزان درصدی از کارمندانضرب شدهاست که واجد شرایط ارزیابی بودهاند.
به هر رشته از گروههای آموزشی دانشگاههای شرکتکننده در این طرح، یک نمودار ارزیابی کیفیت آثار پژوهشی داده شد. در این نمودار نشان داده شده بود که چه میزان از پژوهشهای این گروهها در طبقهبندیهای کیفی مختلف جای گرفته بود.
این طبقهبندیها 4 دستۀ زیر بودند:
4*-برجستۀ جهانی ( World-Leading )
3*-ممتاز بینالمللی ( Internationally Excellent )
2*-شناختهشدۀ بینالمللی ( Internationally Recognised )
1*-شناختهشدۀ کشوری و طبقهبندینشده ( Nationally Recognised & Unclassified )
هیئتهای سرمایهگذاری تصمیم گرفتند با اجرای طرح سنجش و ارزیابی، سرمایۀ بیشتری به آثار پژوهشی برتر اختصاص دهند. هیئتهای سرمایهگذاری انگلستان، اسکاتلند و ولز، تفاوتهای اندکی در انجام این ارزیابیها با یکدیگر دارند. در جداول سایت از نتایج ارزیابی مؤسسۀ سرمایهگذاری عالی انگلستان (HEFCE) در سال تحصیلی 2013-2012 استفاده شدهاست. در این ارزیابی معیار 4* با نشانۀ 3 و معیار 3* با نشانۀ 1 نشان داده شدهاست. معیارهای 2* و 1* در این ارزیابی جایگاهی ندارند.
بهدلیل اهمیت وحدت و انسجام در ارزیابیها، امسال (2017) نیز ارزیابیها با همین معیارها صورت خواهند گرفت.
امتیازات ثبتشده در جدولها بیانگر درصد کسبشده از حداکثر امتیاز (3) است. حداکثر امتیاز در صورتی کسب میشود که همۀ کارکنان و اعضای هیئتعلمی در سطح 4* یعنی برجستۀ جهانی باشند.
(برای درک بهتر این موضوع مثالی را خدمت شما بیان می کنیم. وقتی در توصیف دانشگاهی گفته می شود که “کیفیت آثار پژوهشی” آن 36% است یعنی 36 درصد آثار پژوهشی (Research) این دانشگاه بالاتر از سطح برجسته جهانی است!! با توجه به این مثال میتوان پی برد که اگر نمره “کیفیت آثار پژوهشی” دانشگاهی 36% باشد یعنی بیشتر از یک سوم تحقیقات آن از سطح استاندارد جهانی (برجسته جهانی) هم بالاتر است و این شاهدی است بر توانمندی دانشگاه.)
دانشگاه های انگلستان ا در این طرح بهترین کارمندان خود را به سازوکار بهبود کیفیت آثار پژوهشی بریتانیا معرفی میکنند. امتیاز کیفی هر کدام از این اعضای هیئتعلمی و کارمندان دیگر در تعداد کارکنان دانشگاه ضرب شده و در سازوکار بهبود کیفیت آثار پژوهشی بریتانیا بهعنوان میانگین امتیاز همۀ کارکنان واجدشرایط ثبت میشود.